Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Oküloplastik Cerrahi Nedir?

Yrd. Doç. Dr. İlya

Yrd. Doç. Dr. İlya Ayvatoğlu Oküloplastik Cerrahi ile ilgili bilgiler veriyor.

Göz etrafındaki dokuların doğumsal veya yaşa bağlı olarak gelişen şekil veya işlevsel bozukluklarının cerrahi olarak düzeltilmesidir.

Oküloplastik Cerrahi birkaç bölümü kapsamaktadır. Bu bölümlerin arasında Göz kapaklarının şekil veya işlevsel bozuklukları, Gözyaşı kanal sisteminin bozuklukları ve Göz küresinin bozuklukları yer almaktadır.

Göz Kapağı Bozuklukları:

a)Göz kapağının düşmesi (ptozis):

İkiye ayrılır: doğumsal veya edinsel olabilir.

Doğumsal ptozis göz kapağını yukarı çeken kasın(levator kası)doğumsal olarak gelişmemesine bağlıdır.Bu durumda bebek göz kapağını yukarı kaldıramaz .Eğer kapaklar göz bebeğini kapatacak kadar düşükse göz tembelliğine neden olmaması için acilen ameliyatla düzeltilmelidir.Ameliyatta göz kapakları silikon askılarla yukarı çekilir ve normal bir estetik ve işlevsel görünüm sağlanır.

Yaşa bağlı göz kapağı düşüklüğünde levator kasının yaşla birlikte zayıflayıp geriye gitmesi söz konusudur.Tedavisicerrahidir.Kas olması gereken yere tekrar dikilir.Lokal anesteziyle yapılabilir.

b)Üst veya alt kapağın yaşa bağlı torbalanması.

Yaşımız geçtikçe üst ve alt kapaklarının derisi gevşer ve yerçekiminin etkisiyle aşağı doğru sarkar.Ayrıca göz küresinin etrafındaki yağ dokuları öne doğru fıtıklaşarak göz torbalarının oluşmasına neden olur.Bu durumda kişinin görüntüsü daha yaşlı ve daha yorgun bir hal alır.Bu problemin çözümü fıtıklaşmış yağ dokularının temizlenmesi ve sarkmış olan kapak derisinin alınarak göz kapaklarına genç bir görünüm sağlanmasıdır.Cerrahi müdahale lokal anesteziyle yapılır ve hasta iki gün sonra işine dönebilir.

c)Üst veya alt kapağın retraksiyonu.(geriye çekilmesi)

Genellikle tiroid hastalarında(Basedow-Graves hastalığı)görülür ve genellıkle üst kapak geriye çekilir .Bu durumda kapak fonksiyonel ve kozmetik düzelme için cerrahi olarak gerektiği kadar aşağı indirilir.

d) Yaşa bağlı kapakların içe veya dişa dönmesi(entropiyon –ektropiyon).Bu durumda hasta genellikle sulanmadan ve batmadan şikayet eder.Buheriki durumda cerrahi olarak düzeltilir.

2- Gözyaşı yollarının bozuklukları:

Gözyaşı kanalının doğumsal tıkanıklığı.Bebeklerin %80 ninde göz yaşı kanalları tıkalı doğar ve bunların %75 inde ilk 4 ayda  kendiliğinden açılır. Belirti olarak gözlerde devamlı olarak sulanma ve çapaklanma olur.İlk on ayda gözyaşı kesesine yapılan masajla birçoğu açılır. Açılmayanlara cerrahi müdale yapılır.

Erişkin yaştaki kanal tıkanıklıklarında masaj ve damlalar etkisiz olup cerrahi uygulamak gerekir.

3- Göz küresinin bozuklukları:

Göz küresinin herhangi bir hastalığına bağlı olarak görme işlevini yitirmesi ve gözün gittikçe küçülmesiyle  göz yuvası kozmetik olarak  estetik görünümünü kaybeder.Bu durumda göz küresinin içine protez konarak  görünüm düzeltilir.

4- Göz etrafındaki cildin kırışıklıkları:

Yaşla birlikte göz etrafındaki ciltte  kırışıklıklar oluşmaya başlar.Erken dönemde buralara Botox enjeksiyonları yapılarak düzeltilir.Botox enjeksiyonları 4 ayda bir tekrarlanır.Emin ellerde yapılırsa yan etkisi yoktur.

Yrd. Doç. Dr. İlya AYVATOĞLU

http://www.ilyaayvatoglu.com