3D baskı veya katkı maddesi üretimi, dijital bir dosyadan üç boyutlu katı nesneler yapma işlemidir.
3D yazdırılmış bir nesnenin oluşturulması, ek işlemler kullanılarak gerçekleştirilir. Bir ilave işlemde, bir nesne, nesne oluşturulana kadar ardışık malzeme katmanları serilerek oluşturulur. Bu katmanların her biri, nihai nesnenin ince dilimlenmiş yatay bir kesiti olarak görülebilir.
3D baskı, örneğin bir freze makinesi ile bir metal veya plastik parçasını kesen / oyuklaştıran çıkarıcı imalatın tersidir.
3D baskı, geleneksel üretim yöntemlerinden daha az malzeme kullanarak karmaşık şekiller üretmenizi sağlar.
3D Baskı Nasıl Çalışır?
Her şey bir 3D model ile başlar. Kendiniz oluşturun veya bir 3D havuzundan indirin. Kendiniz oluştururken bir 3D tarayıcı, uygulama, dokunsal cihaz, kod veya 3D modelleme yazılımı kullanmayı seçebilirsiniz.
3D Modelleme Yazılımı
Birçok farklı 3D modelleme yazılım aracı mevcuttur. Endüstriyel sınıf yazılımlar lisans başına yılda binlerce maliyete kolayca mal olabilir, ancak ücretsiz olarak alabileceğiniz açık kaynaklı yazılımlar da vardır.
Yeni başlayanlara genellikle Tinkercad ile başlamalarını öneriyoruz . Tinkercad ücretsizdir ve tarayıcınızda çalışır, bilgisayarınıza yüklemeniz gerekmez. Tinkercad, yeni başlayanlar için dersler sunar ve 3D modelinizi bir 3D baskı hizmeti aracılığıyla 3D yazdırmak için yerleşik bir özelliğe sahiptir .
Artık bir 3D modeliniz olduğuna göre, bir sonraki adım dosyayı 3D yazıcınıza hazırlamaktır. Buna dilimleme denir.
Dilimleme: 3D Modelden 3D Yazıcıya
Dilimleme bir 3D modeli yüzlerce veya binlerce yatay katmana böler ve dilimleme yazılımı ile yapılır .
Bazı 3D yazıcılar yerleşik bir dilimleyiciye sahiptir ve ham .stl, .obj veya hatta CAD dosyasını beslemenizi sağlar.
Dosyanız dilimlendiğinde, 3D yazıcınıza beslenmeye hazırdır. Bu, USB, SD veya internet üzerinden yapılabilir. Dilimlenmiş 3D modeliniz artık katman katman 3D yazdırılmaya hazırdır .
3D Baskı Endüstrisi
3D baskının benimsenmesi kritik bir kitleye ulaştı, çünkü henüz tedarik zincirinde bir yerde katkı maddesi üretimini entegre etmeyenler artık sürekli daralan bir azınlığın parçası. 3D baskının sadece ilk aşamalarda prototipleme ve bir kerelik üretim için uygun olduğu yerlerde, şimdi hızla bir üretim teknolojisine dönüşüyor .
3D baskı için mevcut talebin çoğu endüstriyel niteliktedir. Acumen Araştırma ve Danışmanlık, küresel 3D baskı pazarının 2026 yılına kadar 41 milyar dolara ulaşacağını tahmin ediyor.
ma, çalışma ve oynama şeklimizi değiştirmeye yöneliktir.
3D Baskı Örnekleri
3D baskı, aklınıza gelebilecek hemen hemen tüm endüstrilerde kullanıldığından 3D baskı birçok teknoloji ve malzemeyi kapsar. Bunu sayısız farklı uygulamaya sahip çeşitli endüstriler kümesi olarak görmek önemlidir .
Birkaç örnek:
- dental ürünler
- gözlük
- mimari ölçekli modeller ve maketler
- protez
- film sahne
- tasarım (lambalar, mobilya vb.)
- paleontolojide fosillerin yeniden yapılandırılması
- arkeolojide eski eserleri çoğaltma
- adli patolojide kemiklerin ve vücut parçalarının rekonstrüksiyonu
- olay yerinden alınan ağır hasarlı kanıtların yeniden yapılandırılması
Hızlı Prototipleme ve Hızlı Üretim
Şirketler, yetmişli yılların sonundan beri prototipler oluşturmak için tasarım süreçlerinde 3D yazıcılar kullandılar. Bu amaçla 3D yazıcıların kullanımına hızlı prototipleme denir .
Hızlı Prototipleme için neden 3D Yazıcılar kullanılır?
Kısacası: hızlı ve nispeten ucuzdur. Fikirden, 3D modele, bir prototipi elinizde tutmaya kadar, haftalar yerine günlere iner. Yinelemelerin yapılması daha kolay ve daha ucuzdur ve pahalı kalıplara veya araçlara ihtiyacınız yoktur.
Hızlı prototipleme yanında 3D baskıda kullanılan hızlı imalat . Hızlı üretim, işletmelerin kısa süreli / küçük ölçekli özel üretim için 3D yazıcıları kullandığı yeni bir üretim yöntemidir.
Otomotiv
Araba üreticileri uzun süredir 3D baskı kullanıyor. Otomotiv şirketleri yedek parça, alet, teçhizat ve demirbaşların yanı sıra son kullanım parçaları da basmaktadır. 3D baskı, stok seviyelerinin düşmesine neden olan ve tasarım ve üretim döngülerini kısaltan isteğe bağlı üretimi mümkün kıldı.
Tüm dünyadaki otomotiv meraklıları eski arabaları restore etmek için 3D baskılı parçalar kullanıyor. Bunun bir örneği Avustralyalı mühendisler, Delage Type-C’yi hayata döndürmek için parçaları bastığında verilebilir . Bunu yaparken onlarca yıldır üretim dışı kalan parçaları basmak zorunda kaldılar.
Havacılık
Havacılık endüstrisi çok farklı şekillerde 3D baskı kullanır. Aşağıdaki örnek önemli bir 3D baskı üretimi kilometre taşını işaret etmektedir: GE Aviation, LEAP uçak motorları için 3D baskılı 30.000 Kobalt-krom yakıt nozuluna sahiptir. 2018’in Ekim ayında bu dönüm noktasına ulaştılar ve kırk 3D yazıcıda haftada 600 ürettiklerini düşünürsek, şimdi bundan çok daha yüksek.
Daha önce birlikte kaynak yapılması gereken yaklaşık yirmi ayrı parça,% 25 daha az ağırlığa sahip ve beş kat daha güçlü olan bir 3D baskılı bileşen halinde birleştirildi. LEAP motoru, yüksek verimlilik seviyesi nedeniyle havacılık sektöründe en çok satan motordur ve GE, yakıt püskürtme uçlarını 3D olarak bastırarak uçak başına 3 milyon dolar tasarruf sağlar, böylece bu tek 3D baskılı parça yüz milyonlarca dolarlık mali fayda sağlar.
GE’nin yakıt memeleri de Boeing 787 Dreamliner’a girdi, ancak 787’deki tek 3D baskılı parça değil. Kıç mutfak mutfağını gövdeye tutan 33 santimetre uzunluğundaki yapısal armatürler, Norsk adlı bir şirket tarafından 3D basıldı. Titanyum. Norsk, titanyum konusunda uzmanlaşmayı seçti çünkü çok yüksek bir mukavemet / ağırlık oranına sahip ve oldukça pahalı, yani 3D baskı ile sağlanan atığın azaltılması, maddi atık maliyetlerinin daha ucuz olduğu metallere kıyasla daha önemli bir finansal etkiye sahip. daha kolay emilir. Norsk Merke 4, metal tozu çoğu metal 3D yazıcı gibi bir lazerle sinterlemek yerine , Hızlı Plazma Biriktirme ( Yönlü Enerji Biriktirme biçimi) adı verilen bir işlemde bir metal teli eritmek için bir plazma arkı kullanır) saatte 10 kg titanyum biriktirebilir. 2kg’lık bir titanyum parçası genellikle makineyi işlemek için 30kg’lık bir titanyum bloğuna ihtiyaç duyacak ve 28kg atık üretecektir, ancak aynı parça 3D baskı sadece 6kg’lık titanyum tel gerektirir.
Boeing, uçaklarında 3D baskılı parçaları uzun zamandır kullanıyor. 2015 yılında Boeing’in uçaklarında 20.000’den fazla 3D baskılı parça uygulandığı tahmin ediliyordu.
3D Baskı Hizmeti
3D Baskı hizmeti, 3D yazıcılar üzerine profesyonelleşmiş firmaların verdiği bir hizmettir. 3D yazıcılarda üretim yapabilmek için firmalar kendi bünyesine almak zorunda değillerdir. Bu ihtiyacı 3D baskı hizmeti veren firmalardan almak daha mantıklı olabilir. Bu şekilde makine, operatör ve arge yatırımı yapmak gerekmeyecektir. Örneğin Fibilo firması MJF, SLA, FDM, ve SLS 3D yazıcı teknolojilerini kullanarak Polyamid, Reçine, ABS, PLA, PETG gibi birçok malzeme ve teknolojide hizmet vermektedir. 3D Baskı hizmeti için tek yapmanız gereken https://fibilo.com/3d-baski-hizmeti/ ‘den formu doldurup teklif almak.