Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Kadınlara Yönelik Yetkinlik Dönüşümünde İş Dünyasının Aksiyona Geçmesi Önemli

Farklı sektörlerden 93 üyesi ile Türkiye GSYH’nin 15’ten fazlasını temsil eden SKD Türkiye, KPMG iş birliğiyle gerçekleşen “İşin Geleceği ve …

Farklı sektörlerden 93 üyesi

Farklı sektörlerden 93 üyesi ile Türkiye GSYH’nin 15’ten fazlasını temsil eden SKD Türkiye, KPMG iş birliğiyle gerçekleşen “İşin Geleceği ve Kadın İstihdamı Projesi”nin baz veri analiz çalışmasının ilk sonuçlarını 8 Mart Dünya Kadınlar Günü öncesinde açıkladı.

SKD Türkiye’nin KPMG iş birliğiyle gerçekleştirdiği “İşin Geleceği ve Kadın İstihdamı Projesi”nin baz veri analiz çalışmasının ilk sonuçları açıklandı. SKD Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Dildar Edin, “Araştırmaya katılan üyelerimizin beyaz yaka kadın çalışan oranının pandemiye rağmen son üç yılda artış göstermesi bizi mutlu eden bir bulgu oldu.Çalışmanın ilk sonuçlarına göre tüm şirketlerde, özellikle kadınlara yönelik yetkinlik dönüşümü çalışmalarının artması ve iş dünyasının bu konuda aksiyon alması önümüzdeki dönem için son derece önemli olacak” dedi.

Farklı sektörlerden 93 üyesi ile Türkiye GSYH’nin 15’ten fazlasını temsil eden SKD Türkiye, KPMG iş birliğiyle gerçekleşen “İşin Geleceği ve Kadın İstihdamı Projesi”nin baz veri analiz çalışmasının ilk sonuçlarını 8 Mart Dünya Kadınlar Günü öncesinde açıkladı. Hazırlanan rapora göre, araştırmaya katılan SKD Türkiye üyelerinin beyaz yaka kadın çalışan oranı 2019 yılında 36.4 iken, 2021’de 37.2’ye çıktı.

Raporun sonuçlarını değerlendiren SKD Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Dildar Edin, “Bu proje, kadınların dijital alanda güçlendirilmesi gerektiği fikrinden yola çıkarak hayata geçirildi. Projemizin birinci fazında KPMG ile iş birliği yaparak üyelerimizin bu konudaki resmini çekmeyi amaçladık ve baz veri analiz çalışmamızı tamamladık. Araştırmaya katılan üyelerimizin beyaz yaka kadın çalışan oranının pandemiye rağmen son üç yılda artış göstermesi bizi mutlu eden bir bulgu oldu. Çalışmanın ilk sonuçlarına göre tüm şirketlerde, özellikle kadınlara yönelik yetkinlik dönüşümü çalışmalarının artması ve iş dünyasının bu konuda aksiyon alması önümüzdeki dönem için son derece önemli olacak” dedi.

Projenin yol haritasına da değinen Edin “ilerleyen süreçte yapacağımız derinlemesine görüşmeler ile analizleri detaylandırmayı, üyelerimizin mevcut kadın yetenek havuzlarının dijitalleşme ile ilgili yetkinliklerini tespit etmeyi, bu bulgulardan yola çıkarak İnsan Kaynakları Departmanları için bir kılavuz oluşturmayı ve üyelerimizin ihtiyaçları dâhilinde eğitimler, seminerler ve iyi uygulama paylaşımları düzenlemeyi amaçlıyoruz.” dedi. Böylece geniş bir çerçevesi olan kadın istihdamında, beyaz yakalı kadınların işin geleceğinde var olmasını hedeflediklerini sözlerine ekledi.

ÜYELERİMİZİN YÖNETİM KURULLARINDA KADIN ORANI ORTALAMANIN ÜZERİNDE

Ebru Dildar Edin, araştırmanın diğer sonuçlarını ise şöyle özetledi:

  • Araştırmaya katılan üyelerimizin beyaz yaka kadın çalışan oranının pandemiye rağmen son üç yılda artış göstermesi bizi mutlu eden bir bulgu oldu. Bu oran; 2019 yılında 36,4, 2020’de 36.8’e 2021’de 37,2’ye çıktı.
  • Bu şirketlerin kadın yönetici oranlarının 29 ve Yönetim Kurulu’ndaki kadın oranlarının ise 23 olduğunu gördük.
  • Borsa Istanbul’da işlem gören 410 şirketin verilerine baktığımızda Yönetim Kurulu’nda kadın oranının 16,7 olduğunu görüyoruz.
  • Katılımcı şirketlerin 79’u dijital dönüşümü ajandalarına alırken, bu şirketlerin 41’nin kadın çalışanlara yönelik yetkinlik dönüşümü çalışmaları yaptığı görülüyor.
  • Yetenek gelişimine yönelik dijital dönüşüm ihtiyaçları ekseninden özelleştirmiş bir program uyguladığını belirten katılımcı şirketlerin oranı ise 35.
  • Kadınların yetkinlik dönüşümünün sağlanmasına yönelik aksiyon alanların oranı ise 39.
  • Katılımcı şirketlerin 48’i istihdamda kadın yeteneklerin şirketi tercih etmesi için iletişim yapıyor. Bu şirketlerin kurumsal mesajlarında öne çıkan ve ortak olarak dile getirilen temanın «önyargıyı kırma» ve «fırsat eşitliği» vurgusu olduğu gözleniyor.
  • Katılımcı şirketlerin 38’i çalışanlarına toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda eğitim verdiğini belirtiyor.
  • Kadın çalışanları destekleyici sosyal haklar ve uygulamalar bulunduğunu belirten katılımcıların oranı ise 73.

SKD TÜRKİYE OLARAK BU KONUDA SORUMLULUK ALMAYA HAZIRIZ

Ebru Dildar Edin, “Toplumsal cinsiyet eşitliğinde derinleşen adaletsizliği önlemek için atılacak hızlı ve doğrudan adımların büyük önem taşıdığını ve iş dünyasının da bu konuda önemli bir sorumluluğu bulunduğunun altını çizmek istiyorum” dedi. SKD Türkiye’nin toplumların refah seviyesine erişebilmesinde kadınların toplum içerisinde güçlü ve eşit bir yere sahip olması gerektiğini yıllardır savunduğunu hatırlatan Ebru Dildar Edin, bunu aşmak için büyük çaba sarf ettiklerini söyledi.

Ebru Dildar Edin, “Hali hazırda aktif olarak çalışan, AFD ve TSKB iş birliği ile hayata geçirdiğimiz Eşit Adımlar Platformu ve Kadın İstihdamı ve Fırsat Eşitliği Çalışma Grubu’muzun ortaya koyacağı rapor ve geliştireceği projelerle sürdürülebilirliğin önemli parçası olan toplumsal cinsiyet eşitliğine katkı sağlamaya devam edeceğiz. Bu kapsamda tüm kurumlar ile iş birliği yapmaya hazırız” mesajını verdi.

“Bugün, tüm dünyada ve ülkemizde gündemi oluşturan en önemli konulardan biri hiç şüphesiz iklim krizi ve artık hepimiz dünyanın bir dönüşüm eşiğinde olduğunu ve olması gerektiğini biliyoruz” diyen Ebru Dildar Edin, şöyle devam etti:

“Çatı örgütümüz WBCSD (Dünya Sürdürülebilir Kalkınma İş Konseyi)daha önce yayınlamış olduğu Vizyon 2050 raporunu geçtiğimiz yıl Dönüşüm Zamanı adıyla güncelledi. Türkçeye çevirdiğimiz bu raporda, insanlığın önünde üç büyük kriz olduğu belirtiliyor. Bu krizler; İklim krizi, Biyoçeşitlilik Kaybı ve Sosyal Eşitsizlikler. Bu tip kriz süreçlerinden öncelikle ve en sert şekilde etkilenenler de toplumun kırılgan grupları oluyor. Ve ne yazık ki kadınlar da bu kırılgan gruplar arasında yer alıyor. Kadının iş gücüne katılımının artması ve kadın haklarının daha ileriye taşınması gerekirken, geçtiğimiz 2 senede pandemi, bu sürecin duraklamasına hatta gerilemesine bile yol açtı. Üyelerimizden McKinsey’nin 2020 yılında tüm dünyada yaptığı “Women in Workplace” araştırmasında, pandemi sürecinde kadınların erkeklere oranla daha fazla işsiz kaldıklarını ortaya konuldu. Yine araştırmalara göre; 2 milyona yakın kadın işgücünden ayrılma kararının eşiğine geldi.”

Türkiye’de kadınların iş gücüne katılım oranı sadece 34 iken OECD ortalamasının 64 olduğunu belirten Ebru Dildar Edin, “Türkiye’de bu oran 2025 yılına kadar OECD ortalamasına ulaşırsa ülkemizin gayri safi milli hasılası 250 milyar dolar artacak. Seneye 8 Mart’a kadar bu ekonomik fırsatı ülke olarak değerlendirmemiz çok önemli. Kadınların tüm karar mekanizmalarına daha fazla dâhil edildiğini, üst yönetimde ve Yönetim Kurulunda kadın oranlarının arttığını somut bir biçimde görmeyi diliyorum. Dijital yetkinlik gerektiren işlerde de kadın istihdamının rakamsal olarak artığını görmeyi umut ediyorum” dedi.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı